pieni_kirjankansi

Lusakan kuivasanitaation kehittämishanke (Sambia)

Yhdistyksen kolmas kehitysmaahanke aloitettiin Keväällä 2008 Sambian pääkaupungin, Lusakan lähiössä Madimbassa. Hanketta toteutetaan yhdessä paikallisen yhteistyökumppanin NECOS:in (Network for Enviromental Conserns and Solutions) kanssa.

Hankkeen tarkoituksena on parantaa alueen heikkoa sanitaatiota ja lisätä ihmisten hyvinvointia ja hygieniatietoisuutta rakentamalla kuivakäymälöitä ja vesipisteitä sekä antamalla hygieniakasvatusta. Hankkeen (2008-2013) päärahoittajana toimii ulkoasiainministeriö.

Hankealue

Madimba on Lusakan epävirallinen lähiö, joka sijaitsee noin 10 km luoteeseen keskustasta. Alue on pieni, noin 1,2 km2, mutta siellä asuu noin 6000 ihmistä. Noin 20 % asukkaista pitää pieniä kotipuutarhoja ja saavat sitä kautta ruokaa ja elantoa.

Alueella on vaikea vesi ja sanitaatiotilanne sillä siellä ei ole virallista vesijohto- ja viemäriverkostoa. Olemassa olevat vessat ovat kuoppakäymälöitä. Erityisen ongelmalliseksi alueen tekee se, että siellä pohjavesi on lähellä maanpintaa. Monin paikoin (erityisesti sadekauden aikana) vesi “lilluu” pihoilla ja teillä, eikä ojitus/kuivatusjärjestelmiä ole. Niinpä taudinaiheuttajat leviävät helposti veden mukana. Alueella on ollut useita koleraepidemioita. Suojaamattomat pohjavesikaivot ovatkin monin paikoin saastuneet, eikä alueella ole kuin yksi kunnallinen vesipiste, joka on auki muutaman tunnin päivässä.

Hankkeelle antamasi tuki on arvokasta. Tue täällä!

Ota yhteyttä:

Projektipäällikkö Sari Huuhtanen
sähköposti: sambia (at) huussi.net
puh: +358 45 356 4099