pieni_kirjankansi

Kuivakäymälämallit

stailattu huussi

Kuivakäymälämalleja löytyy nykyään melkeimpä jokaiseen tarpeeseen niin sisälle kuin ulos, mökille kuin kokoaikaiseen käyttöön. Kuivakäymälämalleja löydät mm. uusimmasta esitteestämme Suomalaiset kuivakäymälät ja harmaavesijärjestelmät. Olemme myös tehneet kätevän laitemallivertailun, jonka avulla saat lisätietoa eri käymälämallien toimintaperiaatteista ja soveltuvuudesta eri tarpeisiin.

Kun lähdet suunnittelemaan kuivakäymälän asentamista, suosittelemme aina ottamaan ensin yhteyttä kunnan viranomaisiin ja selvittämään kunnan rakentamista, jäteveden käsittelyä ja kompostointia koskevat määräykset. Lisäksi suosittelemme käyttämään ammattilaista suunnittelijaa apuna, kun suunnittelette kuivakäymälän asentamista ja harmaiden jätevesien käsittelyjärjestelmää. Harmaiden vesien käsittely on aina tarpeen suunnitella huolella, kun otat käyttöösi kuivakäymälän. Apua ja vinkkejä suunnittelijoista löydät esimerkiksi HaVeSu ry:n sivuilta tai paikalliselta jätevesineuvojaltanne. Myös meiltä saat vinkkejä kuivakäymälän suunnitteluun sekä tietoa suunnittelijoista, jotka tuntevat kuivakäymäläjärjestelmien erityisvaatimukset.

Olemme koonneet kokemuksia sisäkuivakäymälöistä kätevästi yksiin kansiin, Kokemuksia kuivakäymälöistä sisätiloissa -esite löytyy täältä.

Harmaat vedet

Kun suunnittelet kuivakäymälän asentamista kiinteistölle, muista samalla kartoittaa ja tarvittaesa tehdä suunnitelma myös kiinteistösi harmaiden vesien, eli pesuvesien käsittelylle. Mikäli kiinteistönne ei ole vähävetinen (pelkästään kantovesi), vaan teille tulee sisälle vesi ja teillä on esimerkiksi vesikalusteita, on myös harmaat vedet puhdistettava. Hyvä puoli on se, että harmaiden vesien puhdistus on huomattavasti helpompaa kuin käymälävesiä sisältävien jätevesien puhdistus.

Yksi vaihtoehto on jätevesien maaperäkäsittely. Maapuhdistamot ovat jätevesien käsittelymenetelmiä, joissa hyödynnetäänluonnollisen maaperän ominaisuuksia tai käytetään muuten maa-aineksia hyväksi jätevesien käsittelyssä. Maapuhdistamon perusratkaisut ovat maasuodattamo ja maahanimeyttämö. Maapuhdistamot voidaan toteuttaa usealla eri tavalla riippuen maaperä- ja pohjavesioloista sekä tontin maastomuodoista ja koosta. Lisäksi niistä on useita muunnelmia ja erityisratkaisuja. Lisätietoalöydät SYKE:n sivuilta täältä.

Harmaille vesille on myös olemassa eri valmistajien laitepuhdistamoja. Puhdistamot ovat tyypillisesti biosuodattimia tai perustuvat muuhun biofilmitekniikkaan. Laitteita on olemassa sekä vähäisempien, esim. saunan / kesäasunnon pesuvesien käsittelyyn tai esim. vakituisen asuintalon kaikkien harmaiden jätevesien käsittelyyn. Soveltuvuus on aina tapauskohtaista ja sopivan puhdistamon valinnassa kannattaa käyttää suunnittelijaa.Harmaan jäteveden laitepuhdistamot eivät tarvitse CE-merkintää. Löydät lisätietoa aiheesta mm. SYKE:n sivuilta täältä.

Kuvia kuivakäymälöistä ja harmaavesiratkaisuista