Maailman käymäläpäivänä 19.11.2013 esitimme, että maailma tarvitsee uuden käymälän. Sen olisi käytettävä vettä 0 litraa (tai vain hyvin vähän); se ei saisi aiheuttaa päästöjä vesistöihin tai ilmakehään; sen olisi mahdollistettava ravinteiden ja energian talteenotto. Jos olet samaa mieltä, ryhdy vessavallankumoukselliseksi!  

vessavallankumous

Ohjeet:

  • Keskustele. Mitä tapahtuu käymälän sisällä, kuuluu myös sen ulkopuolelle. Paskasta puhuminen ei ole paskanpuhumista. Nyt on aika jättää taakseen tämä suhteellisen lyhyt aika historiassa, jolloin ihmisen virtsasta ja ulosteista puhuminen on ollut joko häpeällistä tai aiheuttanut naurunpyrskähdyksiä. (Nauraminen on toki edelleen suotavaa; kunhan suhtautuu asiaan myös sen edellyttämällä vakavuudella). Avoin keskustelu sanitaatiosta voi tuottaa uusia teknologisia ja sosiaalisia innovaatioita, joita tarvitaan sekä meillä että muualla. Voit esimerkiksi jakaa Käymäläseura Huussi ry:n Vessavallankumous-infograafin Facebookissa, Twitterissä, blogissasi tai sähköpostilla. Tarkemmat ohjeet sivun pohjalla.
  • Ota käyttöön. Kuivakäymälä voi täyttää yllä olevat uuden käymälän kriteerit, mutta tarvitsee rinnalleen myös uutta infrastruktuuria ja logistiikkaa. Lopulta kyse on siis muustakin kuin pelkästä käymälästä; koko sanitaatioketju on saatava kestäväksi ja siksi tarvitaankin monien yhteiskunnan toimijoiden osallistumista. Käyttökokemuksia ekologisista sanitaatioratkaisuista tarvitaan myös lisää. Mieti, mitä sinä voisit tehdä. Ehkä voit vaihtaa kotonasi kuivakäymälään ja hyödyntää käymäläjätteen ravinteita puutarhassasi? Tutustu ohjeisiin täällä. Ehkä voit käyttää osaamistasi kestävän sanitaatioketjun edistämiseksi? Esimerkkinä vaikkapa Keko, tamperelaisen arkkitehdin tapahtumiin tarkoitetun kuivakäymälän kehittelytyö.
  • Tue. Käymäläseura Huussi ry:n toimintaa tukemalla edistät ekologista sanitaatiota, ravinnekiertoa, kestävää lannoitetuotantoa ja parannat vesistöjen tilaa Suomessa ja ulkomailla. Voit auttaa kehitysmaiden lapsia ja muuta väestöä, heitä, joilla ei ole koskaan ollut mahdollisuutta käyttää asianmukaista käymälää. Liity jäseneksi, ryhdy huussikummiksi, lahjoita, kerää synttärirahasi toiminnallemme, testamenttaa omaisuutesi, osallistu aktiivisesti toimintaan ja toimi vapaaehtoisenamme Suomessa tai kehitysmaissa. Katso sivuvalikosta vasemmalta, mikä olisi sinulle tai edustamallasi yhteisölle sopiva tapa olla mukana rakentamassa kestävämpää maailmaa. Käy tutustumassa verkkokauppaamme, ja tilaa sieltä vaikkapa joululahjat.

Lisätietoja vessavallankumouksesta ja muusta Käymäläseura Huussi ry:n toiminnasta voit kysellä toimisto(at)huussi.net tai 050 301 2539.

Ohjeet Vessavallankumous-infograafin jakamiseen: Voit ladata sen omalle koneellesi png-kuvatiedostona tai pdf:nä ja jakaa sen sosiaalisessa mediassa. Voit myös mennä Käymäläseura Huussi ry:n Facebook-sivuille ja jakaa sen sieltä suoraan tai alla olevan laatikon kautta.

 

Jos haluat julkaista kuvan esim. blogi-sivullasi, voit kopioida alla olevasta laatikosta embed-koodin.

Osallistu vessavallankumoukseen huussi.net

Vessavallankumous